support
Xpert Desk
073 - 61 59 999
Support
Xpert Desk
073 - 61 59 999

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het ziekteverzuim in Nederland rond de 5% ligt. Dat wil zeggen dat werknemers zich gemiddeld per 100 werkdagen 5 dagen ziek melden. Dit kan leiden tot hoge kosten en verminderde productiviteit. Ook kan het impact hebben op de werksfeer. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om verzuim aan te pakken.

5 Tips om verzuim aan te pakken

#5 Maak een verzuimbeleid

Een verzuimbeleid is een document dat de rechten en plichten van werkgevers en werknemers ten aanzien van verzuim vastlegt. Het beleid moet duidelijk zijn en op een heldere manier worden gecommuniceerd aan werknemers.

#4 Ontwikkel een verzuimprotocol

Een verzuimprotocol is een plan voor verzuimbegeleiding. Dit protocol moet duidelijk zijn en bevatten welke stappen er moeten worden ondernomen bij verzuim, zoals het melden van verzuim, het opstellen van een re-integratieplan en het volgen van de voortgang van het herstel.

Je verzuimprotocol implementeer je gemakkelijk in de Xpert Suite. Zo krijgen de juiste personen op het juiste moment een taak toegewezen. Bovendien bespaar je een hoop tijd als je gebruik maakt van de tientallen templates van protocollen die voldoen aan de Wet Verbetering Poortwachter, Ziektewet en WGA.

Meer weten over de Xpert Suite

 

#3 Maak een re-integratieplan

In een re-integratieplan beschrijf je hoe je een werknemer helpt om weer aan het werk te gaan na ziekte of arbeidsongeschiktheid. Het plan moet worden opgesteld in overleg met de werknemer, de werkgever en een bedrijfsarts.

#2. Voer regelmatig verzuimanalyses uit

Een verzuimanalyse helpt jou om verbanden te leggen tussen het verzuim in je organisatie en factoren die hierop van invloed zijn. Met dit inzicht kun je preventieve maatregelen inzetten en je verzuimbeleid opstellen of verder aanscherpen. Zo hou je je werknemers duurzaam inzetbaar.

#1 Gebruik een verzuimsysteem

Om jouw verzuimaanpak te implementeren is het gebruik van een verzuimsysteem onmisbaar. Een verzuimsysteem helpt je niet alleen om verzuim te registreren, volgen en analyseren, maar ook bij het naleven van wettelijke verplichtingen en regelgeving met betrekking tot ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Bovendien helpt het je ook om verzuimdossiers te prioriteren, zodat je je aandacht kan richten op dossiers die de meeste impact op jouw organisatie hebben.

Meer weten over de Xpert Suite

Wat zijn de voordelen van een goede verzuimaanpak?

Met een goede verzuimaanpak draag je bij aan de gezondheid en het welzijn van jouw werknemers. Dit heeft een positief effect op de duurzame inzetbaarheid van medewerkers en daarmee ook de prestaties van jouw bedrijf. Andere belangrijke voordelen:

  • Je verkort de verzuimduur
  • Het zorgt voor een daling van verzuimkosten
  • Medewerkers zijn productiever
  • Je medewerkers ervaren een betere werk-privébalans
  • Vermindering van het stressniveau
  • Medewerkers voelen zich meer betrokken bij je organisatie
Verzuimaanpak vereenvoudigen

De Xpert Suite is hét softwaresysteem dat jouw verzuimaanpak eenvoudiger en efficiënter maakt. De uitgebreide functies in casemanagement, dossierbeheer en documentmanagement helpen jou om de verzuimkosten te verlagen, de productiviteit te verhogen en de werknemerstevredenheid te verbeteren.

Benieuwd hoe jij de Xpert Suite jouw organisatie kan helpen bij de aanpak van verzuim? Vraag vrijblijvend meer informatie aan en krijg advies van een van onze Xperts.

Meer weten over de Xpert Suite

Ja, ik wil!

Wij willen ook graag contact met jou!
Otherside at Work
Wisent 14
5236 PX 's-Hertogenbosch
Kamer van Koophandel: 17152287
Receptie
Tel: 073 615 9950
Xpert Desk
Tel: 073 615 9999
Robert van Gils | Business Development Manager
robert.vangils@othersideatwork.nl 06 46 11 99 28
Bianca van Grinsven | Sales Manager
bianca.vangrinsven@othersideatwork.nl 06 41841632
Maak nu een afspraak!