support
Xpert Desk
073 - 61 59 999
Support
Xpert Desk
073 - 61 59 999

Zo’n 6 op de 10 werknemers verzuimt weleens. Uit de jaarlijkse Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van CBS en TNO blijkt dat een virusinfectie als griep of verkoudheid de meest voorkomende reden tot verzuim is, gevolgd door psychische klachten, overspannenheid en burn-out. Maar wat kost een zieke medewerker nou eigenlijk? In dit blog duiken we dieper in op de 5 belangrijkste factoren die de kosten van verzuim bepalen.

Als een medewerker door ziekte uitvalt krijg je te maken met de volgende kostenposten:

1. Loonkosten

Ben je eigenrisicodrager voor de Ziektewet? Dan ben je verplicht om het loon van zieke medewerkers door te betalen. De eerste twee ziektejaren is dat 70% van het loon, waarvan het eerste jaar minstens het minimumloon. Zeker bij langdurig verzuim kan deze kostenpost behoorlijk oplopen. Indien je geen eigenrisicodrager bent, dan betaalt UWV deze kosten, maar betaal je wel de premie Whk (Werkhervattingskas).

2. Verlies van omzet

Als het werk van je zieke medewerker niet kan worden opgevangen in je organisatie, blijft het liggen. Dat kan leiden tot vertragingen in projecten en vermindering van de algehele productiviteit van het team. Het gevolg? Minder omzet.

3. Inhuur tijdelijke vervanging

Soms, als een werknemer langdurig ziek is, moet je wellicht tijdelijk iemand inhuren om taken over te nemen. Dit leidt tot extra kosten voor het werven en inwerken van deze vervangende werknemer.

4. Kosten voor verzuimbegeleiding

Hou daarnaast ook rekening met de kosten voor verzuimbegeleiding. Zo zijn er vanuit de Wet verbetering poortwachter, Ziektewet en WGA een aantal verplichtingen waaraan je moet voldoen wanneer een medewerker zich ziek meldt. Deze verplichtingen zijn erop gericht dat zieke medewerkers zo snel mogelijk weer aan het werk gaan.

In de Xpert Suite vind je tientallen protocollen die voldoen aan de Wet Verbetering Poortwachter, Ziektewet en WGA. Zo hou je overzicht van alle verplichtingen en krijgen de juiste mensen op het juiste moment een taak toegewezen. Zo bespaar je tijd en geld. Daarnaast kun je deze protocollen aanpassen, zodat ze ook binnen jouw eigen verzuimprotocol passen.

Meer weten over de Xpert Suite
5. Kosten voor re-integratie

De kosten voor re-integratie betaal je ook zelf, mits je eigenrisicodrager bent. Dit geldt voor zowel spoor 1 als spoor 2. Wanneer je premie Whk (Werkhervattingskas) betaalt, dan zijn de kosten voor re-integratie voor het UWV.

Dus, wat kost een zieke medewerker?

Laten we eens een snelle berekening maken. Stel dat de gemiddelde kosten van een zieke werknemer per dag zo'n €200 zijn. Als je 1.000 werknemers hebt die elk gemiddeld vijf dagen per jaar ziek zijn, dan hebben we het al over een miljoen aan kosten!

Houd grip op verzuimkosten

Gelukkig kun je met verzuimsoftware de kosten voor een zieke medewerker in de hand houden. Naast het registreren, volgen en analyseren van verzuim, helpt het je ook om de wettelijke verplichtingen en regelgeving met betrekking tot ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid na te leven. Daarnaast kun je verzuimdossiers prioriteren, zodat je je aandacht kan richten op dossiers die de meeste impact op jouw organisatie hebben. Benieuwd hoe jij de Xpert Suite jouw organisatie kan helpen bij de aanpak van verzuim? Vraag vrijblijvend meer informatie aan en krijg advies van een van onze Xperts.

Meer weten over de Xpert Suite

Ja, ik wil!

Wij willen ook graag contact met jou!
Otherside at Work
Wisent 14
5236 PX 's-Hertogenbosch
Kamer van Koophandel: 17152287
Receptie
Tel: 073 615 9950
Xpert Desk
Tel: 073 615 9950
Robert van Gils | Business Development Manager
robert.vangils@othersideatwork.nl 06 46 11 99 28
Bianca van Grinsven | Business Development Manager
bianca.vangrinsven@othersideatwork.nl 06 41841632
Maak nu een afspraak!